26 Nisan 2010 Pazartesi

KETE

Kokusu Anadolu'dan gelen tadı ise çocukluğumdan bu güne kadar damağımda kalan bir lezzettir kete. Her yerde yapılsa da sanırım, asıl olarak Doğu illerimize özgü yöresel bir lezzet.
Küçükken Babannem yapardı ve yerken hep arasındaki kavrulmuş un tabakısının kokusu ve tadını severdim. Katmet katmer ağızda dağılan bir lezzet...
( Ayrıntıları belirtmek için uzun uzun anlattım ancak yapımı çok basit..... siz hele bir kolları sıvayın arkası kendiliğinden gelecektir :) )

Malzemeler:
  • 3 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı ılık süt
  • 1 çorba kaşığı kuru maya
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 yumurta ( sarısı üzerine)

Arasına sürmek için : *Yarım pkt. margarin ( ya da 125. gr tereyağ )

İçi için : * 3 çorba kaşığı sıvı yağ * 3 çorba kaşığı un (tepeleme) *Tuz

Yapılışı:

Un ve tuzumuzu karıştırıp ortasını havuz gibi açarak 1 çorba kaşığı sıvı yağ ve ılık süt, kuru maya, şeker, yumurta akı ve sirkemizi ilave ederk orta yumuşaklıkta bir hamur yoğuruyoruz ve üzerini örterek yaklaşık 30 dak mayalandırıyoruz.

Bu arada iç malzememiz için 3 kaşık sıvı yağda, 3 kaşık unumuzu hafif pembeleşene kadar yakmadan kavurup damak tadımıza göre biraz tuz ilave ederek karıştırıp soğumaya bırakıyoruz

Mayalanan hamurumuzdan mandalina büyüklüğünde parçalar alarak çok az un ile kahvaltı tabağı büyüklüğünde açıp üzerine eritiğimiz margarin / tereyağ sürerek bütün katlar birbirinin üzerine gelecek şekilde aralarına tekrar margarin sürerek katlıyoruz ( şekil 1-2-3 )


Bütün parçalarımıza aynı işlemi yaptıktan sonra her bir parçamızı tekrar kahvaltı tabağı büyüklüğünde açık çok az margarin / tereyağ sürüp bir kenarını ortaya katlayıp bu kısma kavrulmuş unumuzu koyarak (şekil 4 ) diğer kısımları üzerine kat kat kapatıyoruz. ( tekrar şekil 2 ve 3 teki gibi )


En son üzerinden fazla bastırmadan merdane ile geçerek hafif incelterek (şekil 5) yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizerek, bütün parçalara aynı işlemi yaptıktan sonra 10 dak. tepsi mayasını bekleyip üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam yada çörek otu serperek önceden ısıtılmış 200 der. fırında pişiriyoruz.
Fırından çıkan ketelerimizi çay ya da ayran eşliğinde servise sunuyoruz.

Not : Her katına yağ sürülmesi , sizlere çok yağlı olduğunu düşündürmesin, çok az sürdüğümüz için tamamı için yarım pkt. margarin ya da 125 gr. tereyağ yeterli oluyor.

Afiyet Olsun.

2 yorum:

  1. Buketcim kete harika görünüyor...
    Ama seninkinin şekli değişik ..Ketenin ana vatanı olan bir ilde olduğumdan bunu yazmak istedim...Bizde yuvarlak yufka açılır kavrulmuş unlu iç konur ve bükülerek yuvarlak hale getirilir..Üzerine bastırılıp yumurta sarısı sürülür...Erzincanda tüm unlu mamul satan yerlerde bulunur...benim tariflerimin içinde var bakmak istersen eğer...
    Ama canım istedi dersen adresini ver yollayayım sana...

    YanıtlaSil
  2. kete güzelde birde şu kiloları dert etmesek:((((hamur işini çok seviyorum ama yiyemiyorum kete istiyorum bende:)))

    YanıtlaSil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))