3 Aralık 2008 Çarşamba

Kereviz Mucizesi

Bugünlerde kerevizin tam zamanı oldukça besleyici bir sebze olan Kereviz uzmanların araştırmalarına göre A, B ve C vitaminleri ile fosfor, çinko, bakır, mangan ve selenyum minerallerini içermektedir.
Besin değeri ve yararı bakımından Kandaki stres hormonlarını azaltır ve sinir yorgunluğunu giderir. Vücudu güçlendirir, İştah açıcıdır, Ağız kokusunu gidermekte faydalıdır. Öksürüğü keser, Kanı temizler, Karaciğer şişliğini ve sarılığı giderir. Sivilceleri azaltmaktadır. Gaz söktürücü etkisi vardır. Böbrek kumlarının ve taşlarının düşürülmesine yardımcıdır.
Yüksek tansiyon, şeker ve prostat hastalarına faydalıdır. Hipertansiyonu ve kolesterolü düşürür. Mideyi kuvvetlendirir. Ağrıları giderir. Cilde tazelik ve parlaklık verir. Unutkanlığa karşı faydalıdır. Anne sütünü arttırır. Romatizma ve gut şikâyetlerini azaltır.

Zeytinyağlı Kereviz

İşte tüm bu sebeplerden dolayı Kereviz kış günlerinde benim LezzetHanemin vazgeçilmezlerindendir. Daha çok zeytinyağlısını tercih ederiz.

Malzemeler:
  • 3 adet orta boy kereviz
  • 2-3 dal kereviz yaprağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet havuç
  • Yarım kavanoz konserve bezelye
  • 1 adet küp şeker
  • tuz
  • Zeytinyağı
Yapılışı:
Önce kabuklarını soyup küp küp doğradığımız kerevizlerimizi kararmaması için hemen limonlu suyun içine alıyoruz. Diğer tarafta küçük küçük doğradığımız kuru soğanımızı ve zar büyüklüğünde doğradığmıız havuçlarımızı zeytinyağında pembeleşene kadar kavuruyor ve bir adet küp şekerimizi ve ardından limonlu suda beklettiğimiz kerevizlerimizi süzerek ilave ediyoruz. Kerevizlerimizi de 2-3 dak. soteledikten sonra bütün malzmelerin üzerini örtecek kadar sıcak suyumuzu, tuzumuzu ve 2-3 damla limon suyumuzu da ekleyerek tenceremizin kapağını kapatıyor ve kısık ateşte yaklaşık 30 dak pişiriyoruz sonra yıkayıp süzdüğümüz bezelyelerimizi de ilave ederek 5- 10 dak. daha pişiriyor ve incecik kıydığımız kereviz yapraklarınıda yemeğimizin üzerine serperek ocağımızı kapatıyor ve dinlenmeye bırakıyoruz. Soğuduktan sonra yemeğimiz servise hazırdır.
Afiyet Olsun.

2 yorum:

  1. Kerevizle ilgili paylaşımın için teşekkürler.
    Beni takip ettiklerinize eklemişsiniz çok teşekkür ederim.
    Bir bayram gülüşü savur göklere, eski zamanlara gülücükler getirsin, öyle içten öyle samimi,
    gözyaşlarını bile tebessüme çevirsin.Damağınızı, ruhunuzu ve çevrenizi tadlandıran,
    gerçekten güzel ve bereketli bir bayram dilerim.

    YanıtlaSil
  2. Kerevizi çok severim.Özellikle zeytinyağlısını.Kerevizin bu kadar faydaını bilmiyordum.Sağolun öğrenmiş oldum.Ayrıca beni izlemeye almışsınız teşekkür ederim.Bende sizin takibinizdeyim bundan sonra...Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))